vineri, 5 iunie 2015

 Surorile Sărace Bonaerense ale Sfântului Iosif

Istoria Congregației


            Institutul “Surorile Sărace Bonaerense ale Sfântului Iosif” a fost fondat de către Venerabila Camila a Sf. Iosif Rolón pe 28 ianuarie 1880 în Mercedes, Buenos Aires, Argentina. Din 1890 are sediul principal în Muñiz, Argentina și este de drept pontifical. La Casa Mamă se află Superioara Generală, care cu cele patru Consiliere îndeplinesc slujirea de a anima viața spirituală, fraternă și apostolică a Institutului, și mormântul Maicii Camila, fondatoarea Congregației. Madre Camila s-a născut pe 18 iulie 1842, în satul San Isidro, Buenos Aires-Argentina. Camila își  dorea să fie soră de  clauzură, dar s-a îmbolnăvit grav și a trebuit să iasă din mănăstire. Cu dorinţa de a descoperi Voinţa lui Dumnezeu, Camila caută şi descoperă vocaţia sa de a fi fondatoare. Maica Camila cu o mare încredere în Divina Providenţă, depăşind multe obstacole, reuşeşte să fondeze 32 de comunităţi. A trecut la cele cerești pe 16 februarie 1913. Institutul este prezent în: Argentina, Uruguay, Italia, SUA, Madagascar și România.
 

Carisma Congregației:

            Carisma noastră este Sfânta Sărăcie Evanghelică: configurarea lui Cristos abandonat filial în mâinile Tatălui, care se exprimă în exercitarea carităţii dezinteresate, cu o atenție specială către cei săraci: copii şi tineri abandonaţi, bătrâni părăsiţi, bolnavi nevoiaşi.
            Având ca patron principal pe Sfântul Iosif, spiritualitatea  noastră are caracteristicile „curăţeniei, frumuseţii şi perfectei sărăcii din Nazaret”: simplitate, tăcere, caritate şi abandonare în mâinile Providenţei, iubire fraternă şi grija reciprocă între noi. Preasfânta Fecioară de pe Muntele Carmel, este „Regina şi Doamna Congregaţiei”. Sf. Tereza a lui Isus, cu care Madre Camila se identifică, ca „fiică a Bisericii”,  şi în particular al său „Doar Dumnezeu ajunge!”.
            Misiunea noastră în Biserica lui Dumnezeu este să fim vestitoarele Bunei Vestiri a mântuirii, fiind: euharistice, mariane, iosefine, mesagere şi martori de speranţă, cu abandonul nostru filial Tatălui; primitoare, milostive în faţa oricărei suferinţe; fidele şi ascultătoare fiice ale Bisericii.
 

Cuvinte cheie pentru Carisma Congregaţiei: EUHARISTICE, MARIANE, IOSEFINE, PRIMIREA,VIAȚA ASCUNSĂ, ÎNGRIJIREA.


Prezenţa și activitatea în Romania:

            Institutul este prezent în România din 8 septembrie 1995 la Slatina-Olt, iar din 9 iulie 2005 misiunea noastră se desfăşoară la Roman, judeţul Neamţ.  Chemate să fim fidele şi ascultătoare Bisericii, prin iubirea şi supunerea faţă de Sfântul Părinte şi faţă de păstori, prin colaborarea cu preoţii, în slujirea diferitelor câmpuri de apostolat.

            În aceşti ani de prezență în România s-au realizat următoarele opere de caritate:
·         Asistenţa şi educaţia copiilor – grădiniţă, centre de zi
·         Educaţia adolescenţilor, a tinerilor și a adulților – cateheză, întâlniri de formare, zile de reculegere
·         Îngrijirea bolnavilor şi a celor bătrâni: vizite la domiciliu, la aziluri de bătrâni, în colaborare cu Asociația Caritas,
·         Colaborarea cu Biserica locală în ministerul pastoral parohial şi în acțiunea sa misionară
·         Echipa de pastoraţie vocaţională zona Roman – Grupul “Samuel”- ca fiecare tânăr să descopere proiectul lui Dumnezeu pentru viața sa.
·         Comisia Pro Demnitatea Femeii, sensibilizarea si informarea persoanelor despre traficul de persoane în colaborare cu Poliţia și profesorii de religie,
·         Organizarea unui timp de misiune în fiecare vară într-o parohie,
·         Oferirea de cursuri de chitară pentru copii, tineri şi adolescenţi în diferite locaţii,
·         
     Organizarea unui timp de experiență vocațională pentru tinere care doresc să facă o experiență in comunitatea noastră


Mărturia personala a unei surori:

Sunt sora Rosa Beatriz născută în Argentina pe 30/12/51, într-o familie creștină. Simt că vocația mea este propria mea ființă. De la naștere, Dumnezeu a pus semne ale chemării sale și, fără ca eu să știu, El m-a pregătit. Când aveam 12 ani am întâlnit două surori iosefine cărora le-am spus că vreau să fiu ca ele și le-am invitat acasă să vorbească cu părinții mei. Ei mi-au permis să merg la Buenos Aires pentru a studia și a discerne bine vocația mea. Am început postulandatul pe 01/04/71 și apoi noviciatul pe 19/03/72. Am făcut prima profesiune pe 23/03/74 și voturile perpetue pe 19/03/79.
Cu același entuziasm cu care am răspuns la prima chemare a Domnului, am răspuns și la celelalte chemări de a "ieși din țara ta și du-te în țara pe care eu ți-o voi arăta" când am fost trimisă în SUA, apoi în România și în cele din urmă în Italia, unde lucrez acum cu tinerele mame cu aflate în situaţii de risc.
Indiferent de locul unde Dumnezeu mă conduce, cel mai important lucru este de a trăi viața pe care Isus a trăit-o în sărăcie, castitate și ascultare și de a realiza misiunea încredințată, vestind lumii cu mărturia vieții că "doar Dumnezeu ajunge", pentru a trăi cu pace și bucurie, slujind frații cu iubire.
Acum am 40 de ani de Viață Consacrată și continui “cursa mea” de a ajunge la Cristos, Steaua mea. Mama mi-a spus că atunci când m-am născut a văzut prin fereastră steaua dimineții. Acest lucru m-a făcut să mă simt specială și viața mea consacrată este o urmare constantă a unicii mele Stele, Isus Cristos.
Închei invitând pe toți să trăiască propria viață ca "Vocație", tari în credință și bucuroși în speranță. Merită să trăiești pentru Cristos! Dumnezeu ne iubește și împlinește promisiunea sa: "Eu voi fi cu voi în toate zilele până la sfârșitul lumii".

 Adresa casei din Romania:
Surorile Sărace B. ale Sf. Iosif
Strada Vasile Lupu , Nr 12A
Roman, Jud. Neamț, Cod Poștal: 611069
Tel: 0233741187, 0741565707

Facebook: https://www.facebook.com/sfiosif.surorilesarace