joi, 8 aprilie 2021

Sfantul Rozariu in cinstea Sfantului Iosif

 


Sfantul Rozariul  în cinstea Sfantului Iosif


În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.   


 CREZUL

 

I. PRIMUL MISTER

Il contemplam pe Sfantul Iosif -OM DREPT în ochii lui DUMNEZEU.

“Naşterea lui Isus Cristos însă a fost astfel: mama lui, Maria, fiind logodită cu Iosíf, înainte ca ei să fi fost împreună, ea s-a aflat însărcinată de la Duhul Sfânt. Iosíf, soţul ei, fiind drept şi nevoind s-o expună, a vrut să o lase în ascuns. Cugetând el la acestea, iată că un înger al Domnului i-a apărut în vis, spunându-i: „Iosíf, fiul lui Davíd, nu te teme să o iei pe Maria, soţia ta, căci ceea ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt! Ea va naşte un fiu şi-i vei pune numele Isus, căci el va mântui poporul său de păcatele sale”. Toate acestea s-au petrecut ca să se împlinească ceea ce fusese spus de Domnul prin profetul care zice: „Iată, fecioara va zămisli şi va naşte un fiu şi îi vor pune numele Emanuél!”, care, tradus, înseamnă: „Dumnezeu-cu-noi”. Trezindu-se din somn, Iosíf a făcut după cum i-a poruncit îngerul Domnului şi a luat-o la sine pe soţia lui  şi nu a cunoscut-o până când ea a născut un fiu. Şi i-a pus numele Isus.” (Mt.1,18-25)

-Deci Sfântul Iosif a aderat, cu deplină încredere, la planul lui Dumnezeu. Ne lasam si noi să fim calauziti în alegerile noastre de Cuvântul lui Dumnezeu, de Cuvântul Bisericii?

 Tatăl nostru

 10 -  Bucura-te, o Iosife, om drept,

Soț cast al Mariei

și tată Davidic al lui Mesia;

binecuvântat esti tu intre oameni,

și binecuvântat este Fiul lui Dumnezeu

care ți-a fost încredințat: Isus.

 

Sfinte Iosife,

Patronul Bisericii universale,

pastreaza familiile noastre

în pace și in har divin,

și ajută-ne în ceasul morții noastre. Amin

 Slavă Tatălui

 II. AL DOILEA MISTER

Îl contemplăm pe Sfântul Iosif  - SOT CAST al Preasfintei Fecioare Maria

“Maria a spus către înger: „Cum va fi aceasta din moment ce nu cunosc bărbat?”. Răspunzând, îngerul i-a spus: „Duhul Sfânt va veni asupra ta şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; de aceea, sfântul care se va naşte va fi numit Fiul lui Dumnezeu. Iată, Elisabéta, ruda ta, a zămislit şi ea un fiu la bătrâneţe şi aceasta este luna a şasea pentru ea, care era numită sterilă, pentru că la Dumnezeu nimic nu este imposibil!”. Atunci, Maria a spus: „Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!”. Şi îngerul a plecat de la ea.” (Lc.1,34-38)

-Căsătoria, între persoanele botezate, poate fi trăită într-un mod creștin, cu demnitate în doar două moduri, întotdeauna, evident, de comun acord între soți (comuniunea spiritelor este absolut necesară între soți): poate fi trăită în mod responsabil deschisi procreației sau in mod cast (virginal), pentru o misiune specială pentru Împărăția lui Dumnezeu. Soții creștini, potrivit Sfântului Paul, nu ar trebui să se mai considere din această lume.

 III. AL TREILEA MISTER

Il contemplam pe Sfantul Iosif - ÎNCREZATOR REFUGIAT în țara Egiptului

“După ce au plecat ei, iată că îngerul Domnului i-a apărut în vis lui Iosíf, zicând: „Sculându-te, ia copilul şi pe mama lui, fugi în Egipt şi stai acolo până când îţi voi spune, pentru că Iród are de gând să caute copilul ca să-l ucidă!”. Sculându-se, [Iosíf] a luat copilul şi pe mama lui în [timpul] nopţii şi a plecat în Egipt. A rămas acolo până la moartea lui Iród, ca să se împlinească ceea ce a fost spus de Domnul prin profetul care zice: „Din Egipt l-am chemat pe fiul meu”.(Mt. 2,13-15)

- Părinții creștini trebuie să se confrunte cu fiecare sacrificiu pentru a-și apăra copiii în viața lor materială, si nu numai, ci mai presus de toate în viața lor morală și spirituală. Prea mulți „IROD” circulă astăzi în lume cu pericole foarte mari, mai presus de toate, pentru cei mici.

 IV. AL PATRULEA MISTER

Îl contemplăm pe Sfântul Iosif, CAPUL ÎNȚELEPT al Sfintei Familii din Nazaret

“Apoi a ieşit de acolo şi a venit în locul lui natal, iar discipolii îl urmau.  Fiind [zi de] sâmbătă, [Isus] a început să înveţe în sinagogă şi mulţi dintre cei care îl ascultau se mirau, spunând: „De unde toate acestea? Şi ce este această înţelepciune care i s-a dat şi aceste minuni care se fac prin mâinile lui?  Nu este oare acesta lemnarul, fiul Mariei, fratele lui Iacób, al lui Ióses, al lui Iúda şi Símon? Şi surorile lui nu sunt oare aici, la noi?”. Şi se scandalizau de el.” (Mc.6,1-3.) “Apoi a coborât cu ei, a venit la Nazarét şi era supus lor. Iar mama lui păstra toate aceste cuvinte în inima ei. Isus creştea în înţelepciune, statură şi har înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor.” (Lc.2,51-52)

-O familie se bazează pe înțelepciunea capului: atunci când există dialog pentru a se lumina in mod reciproc și când există rugăciunea comună pentru a avea lumina cereasca.

 V. AL CINCILEA MISTER

Îl contemplăm pe Sfântul Iosif - OBSERVANTUL CREDINCIOS al sărbătorilor religioase.

“Părinţii lui mergeau în fiecare an la Ierusalím de Sărbătoarea Paştelui. Când avea el doisprezece ani, au urcat acolo după obiceiul sărbătorii. Împlinindu-se acele zile, pe când se întorceau, copilul Isus a rămas în Ierusalím, dar părinţii lui nu ştiau.” (Lc.2,41-43)

-Prin urmare, și religia trebuie trăită „împreună” în familie. Părinții nu ar trebui să le spună copiilor lor: "Mergi la Liturghie ... mergi la biserică ... mergi la spovada ... spune rugăciunile! Parintii trebuie sa spuna copiilor:" Să mergem la Liturghie ... 'Să mergem la spovada ... să spunem rugăciunile împreună. "Viața de familie este o viață împreună, este ceva puternic simțit și trăit în comunitate.

  LITANIA ÎN CINSTEA SF. IOSIF

Doamne, miluieşte-ne,

Cristoase miluieşte-ne,

Doamne miluieşte-ne,

Cristoase auzi-ne,

Cristoase ascultă-ne,

Tată din cer Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi,

Fiule Răscumpărătorul lumii Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi,

Duhule Sfânt Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi,

Sfântă Treime un singur Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi,

Sfântă Marie, roagă-te pentru noi, *

Sfinte Iosife, *

Strălucită odraslă a lui David, *

Lumina Patriarhilor, *

Soţul Născătoarei de Dumnezeu, *

Păzitorule curat al Fecioarei, *

Purtătorule de grijă al Fiului lui Dumnezeu,

Apărătorule neobosit al lui Cristos, *

Capul preasfintei Familii, *

Iosife preadrepte, *

Iosife preacurate, *

Iosife preaînţelepte, *

Iosife preaputernice, *

Iosife preaascultătorule, *

Iosife preacredinciosule, *

Oglinda răbdării, *

Iubitorule de sărăcie, *

Pilda meşteşugarilor, *

Podoaba vieţii casnice, *

Păzitorul feciorelnicilor, *

Sprijinitorul familiilor, *

Mângâierea nenorociţilor, *

Ocrotitorul celor care mor, *

Groaza diavolilor, *

Apărătorul Sfintei Biserici, *

 

Mielul lui Dumnezeu, care iei asupra ta păcatele lumii, iartă-ne Doamne.

Mielul lui Dumnezeu, care iei asupra ta păcatele lumii, ascultă-ne Doamne.

Mielul lui Dumnezeu, care iei asupra ta păcatele lumii, miluieşte-ne pe noi.

 

P. L-a rânduit pe el stăpân al casei sale.

C. Şi mai mare peste toate avuţiile sale.

 

Să ne rugăm:

Dumnezeule, care printr-o pronie nespusă ai binevoit să alegi pe sfântul Iosif de soţ al preasfintei tale Născătoare, te rugăm să ne învredniceşti a-l avea drept mijlocitor în cer pe acela pe care îl cinstim pe pământ ca pe un ocrotitor al nostru. Care vieţuieşti şi domneşti în vecii vecilor. Amin.

 

Să ne rugăm pentru Papa pentru ca Domnul să-l păstreze, să-i dea putere, să-l facă fericit pe pământ și să-l păzeasca de orice rau,… sa ne rugam pentru intreaga Biserica si pentru obtinerea indulgentei plenare: Tatal nostru… Bucura-te Marie…, Slava Tatalui…