A) Pentru cine este „Grupul Samuel”?
1.Pentru băieţii şi fetele care nu sunt orientaţi către o opţiune de viaţă.
Este pentru persoanele care sunt încă indecise, dar doritoare de a face un drum de căutare, sau care încep să dorească să descopere visul pe care Dumnezeu îl are pentru ei. Pentru acei tineri care doresc să maturizeze în mod serios un proiect de viaţă creştină.
2. Pentru băieţii şi fetele deschişi la 360 de grade la voinţa lui Dumnezeu. Este o altă caracteristică importantă a Proiectului Samuel. Acesta presupune opţiunea unei angajări definitive totale pentru Dumnezeu, sau o alegere pentru căsătorie, dar ca o angajare pentru Împărăţia lui Dumnezeu.
Propuneri
La aceşti tineri le propunem un lucru serios pe o perioadă de 6 luni într-o căutare a Proiectului lui Dumnezeu cu privire la propria viaţă.
Vom încerca să continuăm să citim semnele pe care Dumnezeu le pune pe drumul nostru pentru a răspunde la misiunea ce el ne-a pregătit-o.
B) Finalitatea acestei experienţe
1.Întrebarea
Este necesar să ne întrebăm: Ce căutăm prin această experienţă spirituală?
Trebuie să căutăm voinţa lui Dumnezeu cu privire la viaţa noastră. Această căutare trebuie să fie făcută în faţa lui Isus, în rugăciune.
Ne putem întreba: La ce lucru nu trebuie să ne aşteptăm de la această experienţă?
Nu ajunge doar dorinţa de a învăţa să mă rog şi nici aceea de a găsi o soluţie uşoară şi autoritară pentru toate dubiile tale.
Noi ne aşteptăm ca „harul lui Dumnezeu să ne înveţe o metodă pentru a orienta libertatea noastră înspre realizarea proiectului lui Dumnezeu pentru lume, în acea parte care îmi corespunde”, în aşa fel încât la sfârşitul întâlnirilor să pot ieşi cu o angajare concretă, măcar temporară (de a duce o viaţă spirituală mai serioasă, de voluntariat, o angajare misionară, într-o stare de viaţă consacrată etc.)”
2.Mijloace necesare
Discernământul spiritual este instrumentul pentru a cunoaşte Voinţa lui Dumnezeu cu privire la propria viaţă.
* este un exerciţiu atent de ascultare a Duhului lui Dumnezeu care vorbeşte în istoria mea
* este ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu nescris: acest Cuvânt fiecare trebuie să-l caute pentru sine, cu umilinţă in inimă.
* acest Cuvânt este un ansamblu de intuiţii care exige răbdare şi purificare progresivă.
* este necesar de a se decide să intre în dinamismul discernământului spiritual.
3.Situaţii de asumat
Este necesar de a se pune în „situaţia de a discerne”, asta înseamnă a asuma cele trei elemente care îl caracterizează: Purificarea, meditaţia (Lectio), cercetarea.
- Purificarea: este nevoie de a căuta „să se îndepărteze de toate păcatele personale actuale, de toată înclinaţia greşită, de orice efect narcisist (admiraţie şi dragoste exagerată faţă de propria persoană fizică) sau egoist faţă de toate iluziile şi de toate aşteptările false. Discernământul spiritual făcut zilnic, este de fapt împiedicat de toate păcatele care ne apasă, de înclinaţiile greşite care ne vin împotrivă, de efectele egoiste care ne închid, de diferite forme lumeşti care ne dezorientează, de iluzii şi false aşteptări care ne fac să percepem miraje”.
- Meditaţia (Lectio): este meditaţia şi contemplaţia îndelungată a proiectului lui Dumnezeu cu privire la istoria omului, după cum ne-a fost transmis de Revelaţie şi se află în Sfânta Scriptură. La Lectio Divina ne face să intrăm în lumea lui Dumnezeu, în proiectele sale, în inima şi în dorinţele sale, punându-ne în relaţie cu misterul lui Dumnezeu, cu atitudinile lui Cristos care apar în Evanghelie. Puţin câte puţin vom deveni sensibili la proiectul nostru, la ceea ce noi suntem chemaţi, în mod creativ, să realizăm.
- Cercetarea: Aici discernământul devine reflecţie asupra persoanei însăşi. Reflecţie asupra vieţii mele interioare. Din ansamblul lucrurilor spuse, pot citi în mod gradual înclinaţiile cele mai profunde ale autenticităţii mele, „văzându-mă în mod autentic în faţa lui Dumnezeu”.
4. Şapte reguli
pentru a preciza drumul
- Să trăiesc momentul întâlnirii ca pe un timp de linişte profundă şi de reculegere pentru a nu mă distrage pe mine şi pe ceilalţi, ci să ne ajutăm reciproc prin exemplu.
- Să am dorinţa de a creşte pe parcursul anului în a exercita rugăciunea; să decid cu propriul însoţitor o regulă de rugăciune zilnică.
- Să diminuez folosirea televizorului şi a calculatorului, pentru a avea mai mult timp pentru rugăciune şi pentru a fi mai puţin distrat.
- Să alung toate formele de nelinişte sau de anxietate, înainte de a lua o decizie.
- Să aştept posibilele dificultăţi, dubii care se vor ivi, cum ar fii: („ şi, pentru ce servesc toate acestea?”, „ce caut eu în Grupul Samuel?” sau, „nu este pentru mine”! „toţi sunt mai buni decât mine!”etc.…)
- Să accept şi să mă implic în a lucra lunar cele propuse înainte de sfârşitul fiecărei întâlniri.
- Să mă întâlnesc o dată pe lună cu propriul însoţitor.
5. Scrisoarea beneficiilor, roadelor
În scrisoare se va comunica în mod oficial propria alegere simbolică.
6. „Opţiunea simbolică”
Ca o anticipare a opţiunii definitive.
Opţiunea simbolică se naşte precum o anticipare a unei opţiuni definitive. Nu lipseşte de a fi o opţiune glorioasă. Este suficient să indice dorinţa de a asuma o angajare care arată că opţiunea mea este puternică, este o ieşire din mediocritate.
7. Opţiune de viaţă
Se face doar o dată în viaţă, este un lucru extraordinar. Opţiunea vieţii este îndrumată către viitor, este o anticipare a viitorului.
Pentru mai multe informaţii aşteptăm să ne scrieţi pe adresa: surorilesaracesf.iosif@yahoo.com.ar
sau la tel: 0233741187
Pentru mai multe informaţii aşteptăm să ne scrieţi pe adresa: surorilesaracesf.iosif@yahoo.com.ar
sau la tel: 0233741187
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu