joi, 28 ianuarie 2016

A început al XXII-lea Capitul general al Congregației

La Casa Mamă a Congregației în orașul Muñiz (Argentina), a început pe 25 ianuarie 2016, cel de-al XXII-lea Capitul general al Surorilor Sărace ale Sf. Iosif, a cărui temă este "Sărăcia Evanghelică", având moto-ul: “Îmbrățișată la sfântul lemn al Crucii… liberă de orice legătură… Doar Dumnezeu îmi este de ajuns”(Madre Camila), “Noaptea este pe sfârșite, ziua este aproape… să ne dezbrăcăm…”(Rom 13,12) la care participă 24 surori, provenite din toate delegațiile Congregației: Statele Unite ale Americii, Madagascar, Italia, Uruguay, România și Argentina.

Capitulul prevede alegerea noului Guvern general şi hotărârea alegerilor prioritare a acţiunii apostolice pentru următorii şase ani. La acest eveniment eclezial ne binecuvântează și ne însoțesc în rugăciunile lor foarte multe persoane, printre care:  Sfântul Părinte Papa Francisc, nunțiul apostolic pentru Argentina - Monsenior Emil Paul Tscherrig, secretarul Congregației Institutelor pentru Viața Consacrată și a Societăților pentru Viață Apostolică - Mons. José Rodríguez Carballo OFM, foarte mulți episcopi, persoane consacrate și numeroși laici.





Institutul “Surorile Sărace ale Sf. Iosif” a fost fondat la 28.01. 1880, la Buenos Aires, Argentina. Este de drept pontifical, aprobat de Sfântul Părinte Leon al XIII-lea, la 3.V.1898.
Carisma primită ca moștenire de la fondatoarea noastră Venerabila Camila Rolón este: SFÂNTA SĂRĂCIE EVANGHELICĂ, IMITAREA LUI CRISTOS, CARE SE ABANDONEAZĂ FILIAL ÎN MÂINILE TATĂLUI, ABANDONARE PRIN IUBIREA DEZINTERESATĂ, PREZENTÂNDU-I PE CEI SĂRACI, COPII ŞI TINERI, BĂTRÂNI PĂRĂSIŢI ŞI BOLNAVI NEVOIAŞI.

"Un Capitul General este întotdeauna un moment de har care vizează revigorarea carismei și răspunde în mod adecvat la noile provocări cu care se confruntă." (Mons. José Rodriguez Carballo)

În pregătirea pentru capitol, în perioada 12 - 17 ianuarie 2016 surorile capitulare au făcut exercițiile spirituale având ca predicator pe Monsenior Sergio Fenoy, Episcop de San Miguel.

De pe 19 până pe 23 ianuarie au început lucrările cu prezentarea diferitelor delegații: Italia, Statele Unite ale Americii, România, Uruguay, Argentina și Madagascar.

În aceste zile, de asemenea, au fost prezentate lucrările diferitelor comisii: Carisma și spiritualitate, Pastorală vocațională și formare, Fraternitatea Iosefină Laică, Comisia pentru Educație, Opere de asistență socială, Centrul de Spiritualitate și diferite misiuni.
                                                                                      Surorile se bazează pe rugăciunile tuturor!


Surorile Sărace ale Sf. Iosif